keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Joutsa for Foreigners

Meiltä Joutsasta on puuttunut kokonaan ajantasainen englanninkielinen markkinointimateriaali. Elinvoimaa Joutsaan -hanke ideoi ja tilasi tähän tarpeeseen kuvat ja tekstit Haihatuksen Merja Metsäseltä ja laittoi kansiin vähän totutusta poikkeavalla näkökulmalla kootun oppaan. Merjan oivaltavissa kuvissa on käytetty idea-apuna Haihatuksen ulkomaisia residenssivieraita ja heidän kokemuksiaan Joutsasta. Oppaasta haluttiin tehdä paitsi käytännöllinen, myös sopivan humoristinen ja kepeä.

Painettua opaskirjaa on saatavilla ensi viikosta lähtien muun muassa kunnan yhteispalvelupisteeltä ja kirjastoilta sekä Haihatuksesta. Sähköiseen versioon voit tutustua jo etukäteen tästä.

maanantai 13. lokakuuta 2014

Kiitos innokkaille talkoolaisille ja tapahtumanjärjestäjille

Talkootyön voimaa ja välttämättömyyttä sekä itsetekemisen kulttuuria on pyritty nostamaan Joutsassa esiin viime vuosina. Nyt on aika konkreettisen kiitoksen:
Joutsan kunta kutsuu kaikkia tapahtumajärjestäjiä ja talkoolaisia katsomaan 

Vadelmavenepakolainen –elokuvaa


Joutsan Kinoon lauantaina 18.10. klo 13

Kunnassa ollaan iloisia talkoohengestä, jolla Joutsaan on järjestetty tänäkin vuonna onnistuneita suurempia ja pienempiä tapahtumia. Haluamme kiittää kaikkia järjestelyihin osallistuneita henkilöitä ilmaisella elokuvanäytöksellä.

Iso kiitos kaikille ja mukavia elokuvahetkiä!

Joutsan kunta ja Elinvoimaa Joutsaan –hanke

perjantai 10. lokakuuta 2014

Kuoromusiikkia ja tutustumista


Hyvä paikka asua – konsertti kokoaa yhteen uudet ja vanhat joutsalaiset

Perjantaina 10.10.2014 klo 18 kuullaan Joutsan nuorisoseurantalolla (Jousitie 27) neljän paikallisen kuoron yhteiskonsertti. Konsertin järjestävät yhteistyössä Joutsan kunta, Joutsan seurakunta ja Elinvoimaa Joutsaan – kehittämishanke, teemalla Joutsa - hyvä paikka asua. Konsertti on kaikille avoin tilaisuus, johon on vapaa pääsy.

Konsertissa kuullaan monipuolinen kattaus kuoromusiikkia paikallisesta tuotannosta, hengellisen musiikin kautta aina kevyeen musiikkiin asti. Sekakuoro Sepposet, Joutsan Naiskuoro, Leivonmäen kirkkokuoro ja Viihdekuoro Karpalot ovat koonneet ja harjoitelleet konsertin noin tunnin mittaisen ohjelmiston.

Konsertin ajatuksena on tavoittaa erityisesti Joutsaan muualta muuttaneet asukkaat, joille nykyinen kotikunta ei välttämättä ole vielä läpikotaisin tuttu. Tai vaikka olisikin, kannattaa silti tulla kuuntelemaan paikallista musiikkitarjontaa. Konserttiin toivotetaan yhtälailla tervetulleeksi myös kunnassa pidempään asuneet. Konsertin jälkeen Joutsan kunta ja seurakunta pitävät lyhyet puheenvuorot ja kahvikupin äärellä on hyvä tilaisuus jutella vapaasti ja tutustua toisiinsa.

torstai 18. syyskuuta 2014

Luova ratkaisu tyhjiin liiketiloihin

Bushmillsin kylässä Irlannissa tartuttiin tyhjien liiketilojen  ja -ikkunoiden ongelmaan luovasti. Kasvojenkohotuksella tavoiteltiin paitsi viihtyisää yleisilmettä, myös kiinnostavaa nähtävää matkailijoille. Katso kuvat, miten tavoitteessa onnistuttiin.

http://www.businessinsider.com/bushmills-ireland-paints-empty-storefronts-for-tourism-2013-8?op=1
bushmills ireland tourism REUTERS/Cathal McNaughton

maanantai 25. elokuuta 2014

Joutsassa vietetään taas yrittäjän viikkoa

Syyskuun alussa vietetään Yrittäjän viikkoa myös Joutsassa. Kunnan tilaisuudet ovat kaikille avoimia.

Yrittäjän viikolla tapahtuu:

Joutsan kunta järjestää 4.9.2014 klo 17 – 19 valtuustosalissa (Länsitie 7)

keskustelu- ja ideointitilaisuuden

yrittäjyyden yhteistyöverkoston luomiseksi Joutsaan. Verkoston tavoitteena on luoda yhteistyösuhteita yhteistyöverkoston yritysten välillä ja mahdollisesti saada joutsalaisyrityksille neuvontaa tai tukea muilta verkoston yrityksiltä tai yrittäjiltä.
Samanlainen malli on käytössä mm. Sysmän ja Petäjäveden kunnissa. Joutsan tilaisuuteen tulee alustamaan Petäjäveden kunnanjohtaja Teppo Sirniö.

Toivomme mahdollisimman monia joutsalaisyrityksiä mukaan yhteistyöverkostoon.
 

Kahvitarjoilu. Tervetuloa mukaan!

Harri Nissinen
kunnanjohtaja



Perjantaina 5.9. vietetään Yrittäjän päivää Joutsan torikahviossa
Elinvoimaa Joutsaan -hanke tarjoaa kahvit klo 8.30-9.30 välisenä aikana.
Tervetuloa!


tiistai 12. elokuuta 2014

Paikalliskehittäjät kokoontuvat Lokaaliin Hankasalmelle 29.-31.8.2014



Hei ja hyvää loppukesää kaikki joutsalaiset. Ensimmäiseksi lähestyn teitä elokuun lopussa järjestettävällä tapahtumalla, jonne olisi mahdollisuus tehdä opintomatka, mikäli innokkaita lähtijöitä paikkakunnalta löytyy.
Vuosittainen paikallistoimijoiden ja –kehittäjien viikonloppu pidetään elokuun lopulla Keski-Suomessa Hankasalmella. Paikan ollessa noin lähellä, on meidän mahdollisuus lähteä tapahtumaan myös yhtenä päivänä, mikäli koko viikonloppu tuntuu liian sitovalta. Tutustuttehan alla olevaan ohjelmaan ja ilmoitatte viimeistään ensi viikon alussa, mikäli kylältänne olisi kiinnostuneita lähtijöitä tapahtumaan.
t. Tiia

---
Tulkaahan porukalla – paljon ohjelmaa kaikille paikalliskehittäjille!

TERVETULOA LOKAALIIN 29.-31.8. HANKASALMELLE, KESKI-SUOMEEN!

Toivotamme Teidät lämpimästi tervetulleeksi valtakunnalliseen paikallistoimijoiden juhlatapahtumaan Lokaaliin Hankasalmelle!
Lokaali on vuotuinen tapahtuma, johon kokoontuu paikallistoimijoita, Leader-toimijoita, kylä- ja asukasaktiiveja, maaseudun kehittäjiä ja tutkijoita ympäri Suomen. Tänä vuonna Lokaalin järjestää Keski-Suomen kylät ry yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa.

Erityisesti toivotamme Teidät tervetulleeksi sunnuntain pääjuhlaan, jossa nimetään Vuoden Kylä 2014 sekä kunniamaininnan saavat kylät, Vuoden Maaseutukasvo 2014, Vuoden Maaseututoimija 2014 ja Kylätoiminnan Tiennäyttäjät.

Matti Salminen
Keski-Suomen kylät ry:n puheenjohtaja

Lisätietoja antaa Keski-Suomen kyläasiamies, p. 0400- 738 205.

PERJANTAI 29.8.
18-20 Kylien Bisneskeissit –tilaisuus Revontulen-salissa
21:00 Yöelokuvanäytös Venekosken kesäteatterissa ”60 vuotta harrastajateatteritoimintaa Venekoskella” yönäytös elokuvissa Venekosken kesäteatterilla; esitys on Peter Franzenin Tumman veden päällä, lippu 8 €.

LAUANTAI 30.8.
08-10 Aamiainen, vapaata ohjelmaa
10- Ilmoittautumispalvelu avoinna Revontulen vastaanotossa
11- Lounasta tarjolla
11.15 Kuljetuspalvelu etukäteen ilmoittautuneille Hankasalmen asemalta Revontuleen
(etelän juna saapuu klo 11:12)
12.30 Kyläretkille lähtö, kolme retkeä (ilmoittautuminen netissä etukäteen)
Retki 1 Suomen Uusin Kansallispuisto -Etelä-Konneveden kansallispuisto
Retki 2 Hankasalmi – aitoa kyläelämää
Retki 3 Asserin Aikamatka
17- Paluu Revontuleen
19:00 Illanvietto Revontulessa, buffet-pöytä 15 euroa (ilmoittautuminen etukäteen)
Suksia ja sukseeta; kaksi yrittäjätarinaa. Yleisöä viihdyttää Matti Kakko Konnenvedeltä
21- Oheisohjelmana Tanssit Hangan Lavalla, juontokyydit Revontulesta normaalin tanssi-illan tapaan

SUNNUNTAI 31.8.
8:00 Aamiainen
10-11.30 Maaseudun yhteydet –paneelikeskustelu. Juontajana Markku Möttönen.
Panelisteina: Juha Kuisma, MEP Merja Kyllönen, Matti Mäkinen, Sanna Kauppinen, Jukka Lindeberg
12- Lounas
13- Pääjuhla Revontulessa
Juhlan avaussanat: Mikko Maasola
Juhlatervehdys: Euroopan parlamentin jäsen MerjaKyllönen
Musiikkia: Opeleekio-kuoro
Puhe: SYTY ry:n puheenjohtaja Eero Uusitalo
Juhlapuhe: taiteilija Osmo Rauhala
Musiikkia: Maria Lund
Vuoden 2014 palkittavat ja tunnustukset
Juhlakahvit tarjolla
Viikonlopun tapahtumien aikana Revontulessa myös oheisohjelmaa:
Maaseudun Sivistysliiton lukunurkkauksessa tutustuttavana ja myytävänä Maahenki-kustantamon
kirjoja. Maaseututoimijoiden esittelypöytiä ja paikallisia tuotteita myynnissä revontulen aulassa

perjantai 4. heinäkuuta 2014

Joutopäiväviikonloppu!

Hankkeen tuotoksena syntyi tänä vuonna markkinakentälle Joutsa-pyörä. Käy katsomassa myös sen makea lasti. Mukavaa kesää!


maanantai 12. toukokuuta 2014

Olisiko sosiaalinen media hyvä kanava kuntapäättäjille?

Kunnallisalan kehittämissäätiö tutki valtakunnallisesti kuntapäättäjien sosiaalisen median käyttöä. Monet käyttävät esim. Facebookia, Twitteriä tai blogeja yksityishenkilönä, mutta kuntapäättäjän roolissa niitä hyödynnetään tavoitteellisesti vielä melko vähän. Alle viiden tuhannen asukkaan kunnissa aktiivisuus on selvästi alhaisinta.

Myös meillä Joutsassa on käyty keskusteluita kunnan johdon läsnäolosta sosiaalisessa mediassa muutenkin kuin yksityishenkilönä. Järkevästi ja suunnitellusti toteutettuna se voisi tarjota virkamiesten, kuntapäättäjien ja kuntalaisten väliselle vuorovaikutukselle yhden toimivan lisäkanavan.

Valtakunnallisen tutkimuksen tuloksia pääsee lueskelemaan täältä.

perjantai 4. huhtikuuta 2014

Kirkonkylän kuntalaistapaamisessa keskusteltua


Keskustelemassa yhtenäiskoululla oli noin 30 henkilöä.

Avauspuheenvuorot:

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja: Kunta kylässä kierros on tältä erää lopuillaan, on käyty Uimaniemellä, Rutalahdessa, Mieskonmäessä, Leivonmäellä, Pappisissa ja nyt Joutsan kirkonkylällä. Kuntalaisten tapaaminen tällä tavoin on koettu tärkeänä, kierroksesta on annettu hyvää palautetta ja esiin on noussut monenlaisia asioita.
Päätöksenteon osalta vuotta ovat rytmittäneet kuntarakenneuudistus ja tuore sote -ratkaisu, johon myös peruskunnat ottavat vielä kantaa. Kuntarakenneselvityksen lopullinen ehdotus julkaistaan syksyllä, joten tämä vuosi mennään olemassa olevia päätöksiä noudattaen.

Tekninen johtaja: Teknisessä toimessa on tällä hetkellä poikkeustilanne henkilöstövajeen vuoksi, sillä useita henkilöitä on jäänyt pois vahvuudesta. Pitempiaikaisia ratkaisuja tilanteeseen mietitään parhaillaan.
Jätehuoltouudistus on seurausta jätelain uudistamisesta, jonka seurauksena myös kunnan velvoitteet muuttuivat merkittävästi. Kunnassa toteutettu uudistus on edelleen käynnistämisvaiheessa, mutta uusi toimintatapa löytänee paikkansa ajan kuluessa. Jätesopimuksia on tehty tähän mennessä lähinnä yhden toimijan kanssa, mutta markkinoille on tulossa todennäköisesti jo kesällä uusia toimijoita.

Keskustelunaiheita:

-          Mikä on kunnan kuntosalin tulevaisuus?

  •  kuntosali jää nykyiselle paikalleen, mutta tiloihin on tulossa remontti, jossa korjaillaan kattoa, lattiaa ja ilmanvaihtoa. Sisäänkäynti muutetaan samalla entisen erityisopetuksen tilojen kautta kulkevaksi, jolloin sisäänkäynti saadaan salin kanssa samaan tasoon, eikä portaiden kulku ole enää tarpeen. Samassa yhteydessä saneerataan väestönsuojatila.


-          Entäpä jätehuoltosopimukset ja kunnan määrittelemä minimityhjennysväli?

  •  Tästä on ollut virheellistä tietoa liikkeellä, joka perustui väärinkäsitykseen. Kunta antaa ohjeelliset tyhjennysvälit, mutta niistä voi tarvittaessa poiketa, mikäli jätettä kertyy vain vähän tai satunnaisesti. Jäteyrittäjällä on hyvin vapaa järjestely toteuttaa jätteenkeräystä haluamallaan tavalla. Todennäköisesti käyttöön tulevat vakioreitit, joiden varrella tyhjennysväli voi vaihdella asiakkaiden tarpeiden mukaan.


-          Joissakin jäteastioissa on näkynyt tarroja, joissa lukee selkeästi, mitä jätteitä kyseiseen astiaan voi laittaa, mistä näitä tarroja saa?

  •  kannattaa kysyä suoraan jäteyrittäjältä, he ovat teettäneet näitä tarroja


-          Kunnassa tehdään nyt paljon toimenpiteitä kustannusten leikkaamiseksi, mutta onko mietitty myös tulonlähteitä? Onko työpanosta mahdollista myydä muille ja voidaanko palveluita hankkia naapureiden kanssa yhdessä?

  •  naapurikunnissa on samantapaisia haasteita ja jatkoa mietittäessä tulee katsoa erityisesti Hartolan suuntaan

-          Yleisökannanotto: Kunnan väkiluku tulee laskemaan, vaikka tehtäisiin mitä uusien asukkaiden saamiseksi. Itsenäisenä tulee säilyä, jotta nykyinen palvelutaso saadaan säilytettyä. Teknisen toimen toiminnoista on järkevää ulkoistaa mahdollisimman paljon. Kaavoitus tulee keskittää tiiviille alueelle, jossa on nyt hyvä tilanne mm. koulu- ja urheilupuitteiden osalta.

  •  teknisen johtajan mukaan kaikki teetettävät palvelut tullaan laskemaan, kannattaako ulkoistus. Keskeiset asiat on kuitenkin oltava palkatun henkilökunnan näpeissä. Joutsassa taajama-aste on korkea (väki asuu keskustassa), mikä tuo lisävaatimuksia kuntapalveluille esim. katujen ylläpitoon (Sysmään verrattuna ihan eri suuruusluokkaa)


-          Miksi tekonurmikentän valoja poltetaan iltaisin tyhjälle kentälle?

  •  käyttöajat hakevat vielä muotoaan ja valojen sammumista tullaan säätämään tarpeen mukaan


-          Valkharjun pitkospolun varrella oleva laavu on siivottomassa kunnossa viime kesän tuhotöiden jäljiltä, milloin se tullaan korjaamaan ja kenelle se ylipäänsä kuuluu?

  •  korjausvastuusta ei ole tarkkaa tietoa, mutta teknisessä toimessa selvitetään, kuka korjaa ja kenelle kuuluu


-          Mikä on teknisen toimen talvikunnossapidon tilanne?

  •  tänä talvena on menty voimassa olevien sopimusten mukaisesti. Kuluvalla sopimuskaudella on ollut hyvät urakoitsijat. Uuden kilpailutuksen yhteydessä tarkastellaan palvelutarvetta, kriteerejä kilpailutukseen mietitään parhaillaan


-          Onko kunnassa mietitty, onko ylipäänsä järkevää, että kunta toimii metsänomistajana?

  •  kunnassa on tällä hetkellä linjattu, ettei maakauppoja tehdä. Puita myydään ja metsiä voidaan käyttää vaihtomaina. Tarvittaessa linjausta voidaan tietenkin muuttaa, jos esim. kunnan itsenäisenä pysyminen sitä vaatii

Kunnanjohtajan puheenvuoro: Nykyinen kirkonkylän koulukeskus on kokonaisuutena hieno, toivottavasti lapsia ja nuoria paikkakunnalla riittää tulevaisuudessakin. Kunnanhallitus on aiemmin tänään olleessa kokouksessaan tutustunut koulukeskukseen ja käsitellyt laajasti myös vanhuspalveluasioita.
Myös terveyspalveluiden tarjontaa on käsitelty ja päivystysaikoihin on tulossa huhtikuun aikana (14.4. alkaen) muutoksia siten, että päivystys toimii Joutsassa 1h arkisin ja 3h lauantaisin, muina aikoina päivystysasiakkaat menevät Keski-Suomen keskussairaalaan.
Talousasioissa kunnassa on haasteita, mutta sekä virkamiehet että luottamushenkilöt ovat tehneet töitä haasteiden eteen. 2/3 kunnan menoista syntyy sosiaali- ja terveyspuolella ja uuden sote -ratkaisun myötä tämän menon osalta päätöksenteko siirtyy kunnan ulkopuolelle. Kunnassa kamppaillaan kuitenkin palveluiden säilymisen puolesta.
Elinkeinotyöhön halutaan panostaa ja yhteistyötä tehdään yrittäjien kanssa.
Laajakaistapäätös oli aikoinaan oikea, mutta jo silloin sitouduttiin miettimään muita vaihtoehtoja asian ratkaisemiseksi. Valmistelussa on ollut kyläverkon tuominen ensimmäisessä vaiheessa Pertunmaalta Uimaniemen kautta keskustaan ja toisessa vaiheessa Leivonmäelle ja Rutalahteen. Kustannukset ovat suunnitellussa hankkeessa ihan toista luokkaa (150 000-200 000€) kuin aiemmin esitetyissä Kuuskaistan suunnitelmissa, eikä kunnalle muodostu takausvastuuta.

-          Milloin valokuituasiassa edetään? Hankkeelle tarvitaan tehokas ryhmä, joka keskittyy asiaan. Yritystoiminnan jatkumisen ja sijoittumisen kannalta valokuidun saaminen on välttämätöntä. Myös yhteistyö etelän suunnasta esim. Hartolan ja Sysmän osalta kannattaa huomioida

  •  Valokuituasiassa edetään, kun hankerahoitusta on jälleen saatavilla ensi vuonna. Kunnanjohtaja ja talousjohtaja vievät asiaa eteenpäin.

Peruspalvelujohtajan puheenvuoro: Valtakunnallisen sote –ratkaisun nopeus yllätti. Uusi järjestämisvastuu aiotaan saada käyttöön jo vuonna 2017, Joutsa kuuluu tuolloin toiseksi suurimpaan, itäiseen sotealueeseen. Keski-Suomen maakunnan sisäisiin ratkaisuihin pääsemiseksi on alkanut kehittämishanke, jolla on 2 ½ vuotta aikaa laittaa asiat uuteen järjestykseen.
Joutsassa leikkauksia palveluihin on jouduttu viime aikoina tekemään, mutta kaikki leikkaukset on pyritty kohdentamaan järkevästi.
Sivistyspalveluiden osalta lapsiin ja nuoriin on panostettu paljon. Koulukeskus ja liikuntapaikat ovat erinomaisia, ja niitä pitäisi liputtaa enemmänkin kunnan ulkopuolella. Myös keskuspuisto on osoittautunut toimivaksi paikaksi ja sitä käytetään paljon ympäri vuoden.
Työtä peruspalveluissa aiheuttaa tällä hetkellä säästötalkoiden järjestelyt, mikä näkyy myös palveluissa. Joutsassa on ollut tähän mennessä tarjolla luksuspalvelut, mutta tässä taloudellisessa tilanteessa totuus on tullut esiin.
Hoivapalveluiden kasvavaan tarpeeseen mietitään ratkaisuja. Niitä voitaisiin mielellään myös ulkoistaa esim. palvelusetelijärjestelmän avulla, mikäli löydettäisiin riittävästi yrittäjiä ja tekijöitä. 

-          Kuinka palvelusetelijärjestelmän käyttöönottoa voisi edistää? Kuka voisi toimia palveluseteliyrittäjänä?

  •  Palveluseteliyrittäjät voidaan hyväksyä mukaan järjestelmään kuntakohtaisella päätöksellä. Palveluseteliin voitaisiin ottaa mukaan esim. siivouspalvelu, lastenhoito, ruokapalvelut ja vaikka kotisairaanhoito.

-          Mikä on Leivonmäen terveyspalvelujen tilanne, ollaanko kylän keskustan tilasta siirtymässä toisaalle?

  •  Leivonmäen kotipalveluyksikkö on vastikään siirtynyt keskustasta Huuponhovin yhteyteen ja terveyspalvelu tulee siirtymään koulun ja kirjaston yhteyteen remontin jälkeen. Huuponhovi on kunnassa ainoa laitostasoista hoitoa antava yksikkö, mutta sellaisenaan liian pieni. Toiminnan siirtämistä terveyskeskussairaalan yhteyteen mietitään. Huuponhovin kiinteistö voisi toimia jatkossa vaikka yhteisasumispaikkana, mikäli tarvittavat kiinteistön muutostyöt ovat mahdollisia.


Keskustelu oli vilkasta, illan aikana käytettiin noin 40 puheenvuoroa.
Puheenjohtaja kiitti osallistujia ja tilaisuus päättyi noin klo 20.

perjantai 14. maaliskuuta 2014

Kunta kylässä -illan keskustelua Pappisissa


Kunta kylässä – ilta Pappisissa 3.3.2014

Keskustelemassa oli noin 25 henkilöä.

Sanna-Maija Nieminen toivotti kaikki tervetulleeksi kyläyhdistyksen puolesta.

Avauspuheenvuorot:

kunnanvaltuuston puheenjohtaja: Kyläkiertue on järjestetty, jotta voidaan kuulla kuntalaisten ajankohtaisia asioita. Kiitos, että saimme tulla myös Pappisiin. Päättäjiä on työllistänyt talvella runsaasti käynnissä ollut kuntarakenneselvitys, jonka vuoksi on laadittu monenlaisia lausuntoja.

kunnanjohtaja: Kuntarakenneselvitys on ollut myös virkamiesten näkökulmasta ajankohtainen ja työllistävä asia. Myös talousasiat ovat olleet tänä talvena kovasti pinnalla. Positiivinen asia oli, etteivät kaikki kriisikuntakriteerit täyttyneet.

kyläyhdistys: Kylällä on mietityttänyt muun muassa koulukuljetusasioiden tulevaisuus, kokoontumistilojen kohtalo ja vanhusten mahdollisuudet asua omissa kodeissaan

Keskustelunaiheita:
-          Miten käy jatkossa koulukuljetuksen Luhangan Tammijärvelle?
- Päivi Hakulinen kertoi, että Joutsan kunta maksaa kuljetuksen vain omaan lähikouluun, joka on pappislaisille Joutsan kirkonkylän koulu. Tämä on se lain mukainen palvelu, joka voidaan tiukassa taloustilanteessa tarjota. Mikäli lapset käyvät koulua naapurikunnan puolella, vastaa kustannuksista joko vastaanottava kunta tai lasten vanhemmat. Vanhemmat ovat avainasemassa neuvotteluissa.
Kirkonkylän koulukeskus on nyt uusittuna erinomainen vaihtoehto, koska koulu on ajanmukainen ja hyvin varusteltu. Myös Kurkiauran koulu on erinomainen. Kouluverkkotarkastelussa tutkittiin myös tulevien vuosien ennusteita ja syntyvyys on koko ajan laskussa paikkakunnalla, ollen noin 30 henkilöä/vuosi. Jatkossa saattaa riittää, että kunnassa on yksi opetusryhmä/ikäluokka, mikäli muuttoliikkeen ansiosta lasten määrä ei merkittävästi lisäänny.
Koulunkäynnin osalta puitteet ovat hyvät myös Joutsan lukiossa, jossa on ammattitaitoiset opettajat ja opetusta on painotettu muun muassa liikuntavalmennukseen ja yrittäjyyteen. Kunnassa on ylipäänsä kiinnitetty paljon huomiota lasten ja nuorten palveluihin.


-          Mikä on kansalaisopiston kohtalo, jatkuuko toiminta entisellään ja onko kursseja jatkossakin saatavilla myös kirkonkylän ulkopuolella?  
viime vuonna on haettu juuri uusi toimilupa, joten toiminta jatkuu. Ylläpidosta olisi tarkoitus tehdä selvitys.
Vuosittainen tuntimäärä on pudotettu 4000 tunnista 3600 tuntiin, mutta 3600 tuntia on ollut vuosikausia toteutuneen opetuksen määrä, joten näkyviä leikkauksia ei tule
kansalaisopiston merkitys on paikkakunnalla tärkeä
Opintolan kiinteistö on myyty ja toiminnat siirtyvät elokuun alusta Pohvinrinteelle

-          Minkälaiset ikärajat koulumatkan taksi- ja bussikuljetuksille on asetettu, kuka haetaan kotoa taksilla ja kuka matkustaa isomman tien varresta bussilla?
-  ikärajaa ei ole asetettu, vaan kuljetustarve arvioidaan tien vaarallisuuden ja matka-ajan perusteella.

-          Mikä on Pappisten kylätalon tilanne/kohtalo?
kunta tekisi talosta mielellään kauppaa kyläyhdistyksen kanssa, asiaa olisi hyvä selvitellä jo tänä keväänä
-          Kyläyhdistyksen intresseissä on talon hankkiminen ja sen pitäminen yhteisessä käytössä, mutta rahaa pitäisi kerätä ensin. Ehkä vuoden tai kahden tähtäimellä ostoon olisi mahdollisuus.
ajasta voidaan neuvotella, kylille ja kyläläisille kiinteistöt halutaan joka tapauksessa myydä, taloa ei laiteta julkiseen myyntiin

-          Vanhusten kotihoito, mikä on sen saatavuus kirkonkylän ulkopuolella?
säännöllistä, useamman kerran vuorokaudessa annettavaa kotihoitoa voidaan tarjota noin 10 kilometrin säteellä keskustasta. Harvemmin tarvittavat palvelut ulottuvat myös kauemmas. ateriapalvelun järjestämiseen mietitään uusia mahdollisuuksia tekniikan kehittyessä. Esimerkiksi muualla käytössä oleva Menumaatti on yksi mahdollinen tekninen ratkaisu.
Siinä vaiheessa kun tarvetta palveluihin on, niin yhteys kotipalveluiden Marjatta Virtaseen. Periaate kunnassa on, että vanhukset pyritään hoitamaan kotona.
Tähän mennessä kunnassa on ylipalveltu eli tarjottu melko laajasti palveluita. Tiukassa taloustilanteessa näitä joudutaan kuitenkin purkamaan ja keskittymään ensisijaisesti lakisääteisiin palveluihin. Jokainen palvelu määritellään henkilökohtaisella palvelutarpeen arvioinnilla.
-          Arviointiin toivotaan myös järkeä ja inhimillisyyttä
Päiväkeskuspalvelu ei ole ollut lakisääteistä ja uusi vanhuspalvelulaki ohjaa keskittymään vain lakisääteisiin palveluihin. Seniorikeskuksessa on edelleen tiistaisin kaikille alueen vanhuksille avoin päivä.
Kolmas sektori (esim. yhdistykset) saisi peruspalvelujohtajan mukaan ottaa suurempaa roolia ikäihmisten virkistystoiminnan järjestämisessä
tekniikka on tulossa avuksi myös muun muassa hyvinvointitelevision avulla, jolla kotiin saadaan suora kuva- ja ääniyhteys
-          Entä perushoivapalvelut? Virkistäytyminen on kuitenkin vasta toissijaista
ketään ei jätetä heitteille, osa palveluista tuotetaan yksityisen sektorin palveluina
asiointikyydit ja muut kuljetuspalvelut ovat todella runsaita kunnassa ja niihin käytetään paljon rahaa
-          Sivukylillä naapuriapu ja omaiset pystyvät tukemaan vanhuksen kotona asumista, mutta jos lähiomaiset eivät asu lähellä, on palvelut haastavaa järjestää


-          Jätepumppaamon hajuhaitta on kylällä melkoinen. Asiasta on oltu yhteydessä kuntaan jo monesti, mutta mitään ei ole tapahtunut. Milloin asialle tehdään jotain?
-          Haju on sellainen, että se alentaa läheisten kiinteistöjen arvoa. Nykytekniikalla asia pitäisi pystyä hoitamaan kuntoon.
-          Erkinjoen varrella noin 100 metriä pumppaamolta haisee myös. Herää epäilys, kulkeutuuko vesistöön samalla jotain
kunnanjohtaja vie viestiä eteenpäin tekniselle johtajalle
pumppaamoasia ei ole edennyt lautakuntaan, selvitetään nyt ja viedään sinne sekä Rasmukselle tiedoksi

-          Pumppaamossa epäillään olevan myös sähkökatkojen aikaan vaara ylivuodolle Pappislahteen. Vesistön tila Pappislahdessa on asukkaiden mukaan huonontunut muun muassa turvetuotannon vuoksi, kylällä epäilläänkin onko lupakäytäntö ajantasainen?
-          Milloin Tapiontien/Korpilahdentien pyykit laitetaan paikoilleen? Asiaa on lupailtu jo pitkään, mutta mitään ei ole tapahtunut.
kunnanjohtaja vie viestiä tekniseen toimeen

-          Jätevesiasetus eriarvoistaa kyläläisiä. Osa teki kiltisti vaaditun uudistuksen ja nyt niitä ei enää vaadita. Sekin ihmetyttää, että jätemaksut vain nousevat, vaikka jätettä otetaan paremmin talteen ja hyödynnetään edelleen.
-          Kuka hoitaa kunnassa jäte- ja ympäristöasioita nyt?
Jukka Partanen on jäänyt eläkkeelle ja tehtävät ovat siirtyneet Jyrki Koposelle

-          Kuinka kuivajätteiden lajittelu on sujunut kylällä alkuvuonna?
sujuu hyvin nyt, lopullisen tilanteen näkee sitten kesällä mökkiläisten tullessa
-          Onko kunnalla valtaa jätetaksojen suhteen?
Joutsan Kuljetus on myyty ja uutena omistajana palvelua jatkaa L&T

-          Tehdäänkö Joutsenlammen yhdyslatuja (Joutiaisen mutkilla) jatkossa?
tällä hetkellä toimintoja pikemminkin supistetaan kuin laajennetaan
-          Väihkölässä on tehty latuja talkoilla ja saatu vähän avustusta, mutta nyt sekin on lakkautettu. Eikö se olisi järkevää ja edullista kuntoutustoimintaa?
harkinnan mukaan näitä voidaan jatkossakin katsoa
-          Leivonmäen uimahallin viikonloppuaukiolo, onko se lopullisesti ohi?
Aukipitäminen ei ole kunnan voimin taloudellisesti mahdollista, mutta liikuntapaikkaselvityksen yhteydessä mietitään ottaisiko esim. Pyry hoitaakseen viikonlopun ylläpidon

-          Mikä on Joutsenlammen kohtalo?
Ajoittain on ollut kiinnostusta, mutta suuret remonttikulut taitavat pelottaa. Ostajaa ei ole löytynyt, mutta vaikka kiinteistö ei kunnan olekaan, kunnasta lähdetään kyllä esittelemään paikkoja paikanpäälle, mikäli kyselyitä tulee.

Puheenjohtaja kiitti osallistujia ja tilaisuus päättyi noin klo 19.30