torstai 25. lokakuuta 2012

Keskustelua lähiruuasta

Tänään kokoontui joukko ruoan tuottajia, jalostajia, jakelijoita ja käyttäjiä keskustelemaan paikallisen tuotannon nykytilasta, haasteista ja mahdollisuuksista.
Ehdottoman tärkeää oli se, että ihmiset saatiin kohtaamaan, vaihtamaan ideoita ja pohtimaan yhdessä. Myös tietoa vaihdettiin, löytyi ehkä joku uusi mahdollinen myyntikanava tai yhteistyön mahdollisuus.
Oli mahtavaa kuulla, että laadukkailla paikallisilla tuotteillamme on hyvä kysyntä! Markkinointi on yksi sellainen asia, jossa voimia voi ja kannattaa yhdistää. Uusien asiakassegmenttien tunnistaminen ja tavoittaminen luovat edellytyksiä kasvulle.
Suurempiakin haasteita on, kuten lihantuotannon säädös- ja pykäläviidakko. Sen ratkaisemiseen ei pelkkä tahto riitä, mutta asioihin tulee pyrkiä vaikuttamaan pitkäjänteisesti.
Lähiruokaporukan mielestä keskustelunavaus oli niin tarpeellinen, että sitä kannattaa jatkaa alueellisella työpajalla tammikuussa. Maakunnallinen Pro Ruoka -hanke kutsuu siis porukkaa uudemman kerran kokoon Joutsassa ensi vuoden alkupuolella.

tiistai 23. lokakuuta 2012

Alueellisen vaikuttamisen mahdollisuudet

Kävin viime viikolla Voimistuvat kylät -tilaisuudessa Keuruulla, jossa kuultiin alustuksia maaseudusta ja kylien kehittämisestä monelta kantilta. Yksi kiinnostavimpia teemoja oli alueellisen vaikuttamisen mahdollisuudet kunnan kehittämisessä sekä kunnan ja kylien välinen yhteistyö.
Puheissa viitattiin useasti kuntalain pykälään 27, joka koskee kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Palattuani seminaarista, kaivoin tuon pykälän esiin. Tarkasti ottaen siellä sanotaan näin:
"Osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet
Valtuuston on pidettävä huolta siitä, että kunnan asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on edellytykset osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan.
Osallistumista ja vaikuttamista voidaan edistää erityisesti:
1) valitsemalla palvelujen käyttäjien edustajia kunnan toimielimiin;
2) järjestämällä kunnan osa-aluetta koskevaa hallintoa;
3) tiedottamalla kunnan asioista ja järjestämällä kuulemistilaisuuksia;
4) selvittämällä asukkaiden mielipiteitä ennen päätöksentekoa;
5) järjestämällä yhteistyötä kunnan tehtävien hoitamisessa;
6) avustamalla asukkaiden oma-aloitteista asioiden hoitoa, valmistelua ja suunnittelua; sekä
7) järjestämällä kunnallisia kansanäänestyksiä."

Elinvoimaa Joutsaan! -kehittämishankkeen yhtenä keskeisenä tavoitteena on uudenlaisen aktiivisen ja vuorovaikutteisen toimintamallin kehittäminen kuntaorganisaation ja kylien välille. Sillä tavalla osaltaan vastataan myös 27 pykälän sisältöön.
Kyläryhmää kokeillaan parhaillaan. Mitä muuta se voisi mielestäsi olla?

keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Kulttuurien välisiä kohtaamisia

Eilen Joutsan kirjastossa vieraili toimittaja-kirjailija Roman Schatz puhumassa kulttuurien kohtaamisista. Suomessa 26 vuotta asunut Schatz puhui kulttuurien välisistä viestintäeroista vankalla käytännön kokemuksella, ja hänellä oli tarina jos toinenkin kerrottavanaan kuulijoilleen. Erinomainen tapa tutustua aiheeseen on lukea Schatzin vuonna 2005 kirjoittama kirja: Suomesta, rakkaudella. Suosittelen lämpimästi.




keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Syksyinen kurkistus Joutsaan

Syyskuun viimeisen lauantain retki Jyväskylästä Joutsaan toi bussilastillisen ihmisiä tutustumaan kuntaan. Päivään mahtui paljon nähtävää.

Aamu aloitettiin Rutalahden markkinoilta:







Markkinoiden jälkeen lounastettiin kotiseututalo Simolassa ja retkeiltiin kansallispuistossa.





Retkeilyn jälkeen käytiin vielä Röykkälän lammastilalla silittämässä lampaita ja hankkimassa villalankoja ja lammassäilykkeitä.