perjantai 30. maaliskuuta 2012

Elinvoimaa yrittäjyydestä

Olin keskiviikkona käymässä Karstulassa, jossa pidettiin yrittäjäseminaaria teemalla "Yritänkö yksin - vai pärjäisinkö paremmin yhteistyötä tekemällä?" Yhteistyöllä tarkoitettiin erilaisten toimijoiden välistä yhteistyötä, jonka saumaton toiminta on erityisesti pienissä maaseutukunnissa elintärkeää. Oli ilahduttavaa kuulla, kuinka kaikki tuntuivat olevan yhtä mieltä siitä, että homma toimii Karstulan seudulla juuri niin hyvin kuin esityksissä kerrottiin (varmistin vielä kysymällä vieressä istuvalta yrittäjältä, että onko tämä tyytyväisyys totta muutenkin kuin puheissa ja hän vakuutti että on :)). Oli mahtavaa kuulla ja nähdä, että onnistuminen suorastaan säteili ulospäin.

Seminaarissa vieraili entinen pääministeri, perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen, puhumassa aiheesta perheyritykset maakunnan työllistäjinä. Hän toi esiin kasvollisen omistajuuden tärkeyden. - Suomessa tarvitaan elinvoimaista, kasvollista ja paikallista yrittäjyyttä. Näillä ihmisillä sydän on omalla paikkakunnalla, Vanhanen sanoi. Yritysten investointi- ja sijoittumispäätöksissä yrittäjien ja omistajien arvot ovat keskeisiä vaikuttimia ja näillä päätöksillä on ratkaiseva merkitys alueelliselle elinvoimaisuudelle. Vanhanen korosti, että alueellisen elinvoiman kannalta paikallisten yrittäjien rooli kasvaa entisestään tulevaisuudessa. Paikalliset yrittäjät luovat myös yhteishenkeä ja ilmapiiriä, joka ratkaisee sen, onko paikkakunnalle uusia tulijoita ja jäävätkö tai palaavatko seudun omat nuoret sinne.

Maaseudulla yritysten vahvuutena pidetään yleisesti luotettavuutta. Se on niin arvokas mielikuva ja kilpailutekijä, että siitä meidän kannattaa pitää kiinni. Myös kasvollinen yrittäjyys on asia, jonka arvostus nousee kaiken aikaa, kun se ei ole enää itsestäänselvyys. Siitäkin meidän on hyvä olla tietoisia ja muistaa myös tuoda se esiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti