tiistai 6. maaliskuuta 2012

Mitä elinvoimaa?

Hankkeen nimen ollessa "Elinvoimaa Joutsaan!" herää vääjäämättä kysymys, mitä kaikkea tuo elinvoima oikein tarkoittaa. Taitaa olla niin, että eri ihmisille se tarkoittaa eri asioita ja toki asiaa voi myös tarkastella erilaisista näkökulmista. Kuntatasolla tarkasteltuna keskeisiä elinvoimaisuuden tekijöitä ovat mielestäni palveluiden saatavuus, yritteliäisyys ja yrittämisen mahdollisuudet, elämisen laatu ja tulevaisuuteen katsominen sekä halu vaikuttaa omaa elinympäristöön. Elinvoima on myös mahdollisuutta selviytyä, pärjätä sekä nähdä ja uskoa tulevaisuuteen.
Olen sitä mieltä, että elinvoimaa ei voi tuoda, mutta sitä voidaan kyllä synnyttää. Aktiivisuutta ja kehittämishalukkuutta voidaan tukea ja ruokkia. Silti kaikki lähtee yhteisöistä itsestään ja niiden halusta rakentaa omaa elinvoimaisuuttaan. Hankkeen keskeinen tehtävä on antaa sytykkeitä ideoille ja ratkoa pulmia, jotka ovat mahdollisesti tekemisen tiellä.

Tapaan torstaina Lamminmäellä Joutsan kylien edustajia. He ovat hankkeen kannalta keskeisiä toimijoita, jotta kehittämishanke ulottuu koko kunnan alueelle. Odotan innolla kyläläisten kehittämisideoiden kuulemista!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti